VEGAANINEN BANH MI

VEGAANINEN BANH MI

Vietnamilainen bánh mí -leipä on ollut itselleni mielenkiintoisin uusi ruokatuttavuus tänä kesänä. Aasialaiset maut, majoneesi ja vehnäpatonki – what's not to love?

Ensimmäisen kosketukseni bánh míin koin alkukesästä. Tampereen Laukontorilla on ollut tämän kesän mainio Grub-koju, joka tarjoilee niin överihyvää seitan bánh mía, että sitä on täytynyt saada säännöllisesti. 

Sain myös alkukesästä arvosteltavaksi kustantajalta mielenkiintoisen ruokakirjan, jossa on perusteelliset ohjeet bánh mín tekoon. Kyseessä on Jenni Tuomisen ja Tuomas Vimman Pop up – Kanslerin keittokirja, joka on loistava opus ruokahifistelijöille, kansainvälisestä ruuasta kiinnostuneille sekä tyypeille, jotka suunnittelevat pop up -ravintolan perustamista. Kirja nimittäin sisältää herkullisten reseptien lisäksi myös mainioita vinkkejä pop up -ravintolan pyörittämiseen. Kirja ei ole suinkaan vegaanikirja, mutta se sisältää useita vegaanisia reseptejä. Kannattaa tutustua kirjaan, jos tykkäät tehdä ruokasi alusta asti rakkaudella tai kaipaat uusia ideoita keittiöön.

Olihan sitä bánh mín tekoa kokeiltava siis lopulta itsekin. Oikaisin monta mutkaa suoraksi leipiä tehdessä, joten tätä voisi kutsua laiskan naisen bánh míksi. Kanslerin keittokirjassa on ohjeet aina patongin leipomisesta lähtien, mutta aivan hyvää tuli myös valmiista patongista. Lisäksi Grubissa ihastuttanut seitan oli tällä kertaa liian työlästä makuuni, joten tofulla mentiin. Proteiiniksi kävisi seitanin tai tofun lisäksi mainiosti myös vaikkapa nyhtökaura tai marinoidut soijasuikaleet.

Mutta mennään resepteihin, jotta tekin pääsette herkuttelemaan näillä patongeilla pikimmiten! 

VEGAANINEN PÁNH MÍ -LEIPÄ

 • Ranskalaista patonkia
 • 1 pkt tofua (käytin Jalotofun marinoitua, jota marinoin lisää. Ohje marinadiin alla.)
 • tuoretta korianteria
 • porkkana-punakaali-pikkelssiä (ohje alla)
 • kasviksia, esim. kurkkua, salaatinlehtiä
 • Sriracha-majoneesi (ohje alla)

Viipaloi marinoitu tofu ja paista pannulla rapeaksi. Leikkaa ja halkaise patonki. Voitele patongin alaosa majoneesilla. Lisää kasvikset, porkkana-punakaali-pikkelssiä ja korianteria. Laita toinen patonginpuolikas kanneksi ja nauti! 
 

MARINOITU TOFU

 • 2 rkl soijakastiketta
 • loraus öljyä
 • 2 valkosipulinkynttä
 • loraus limenmehua
 • 0,5 tl jauhettua luomuinkivääriä (tai 1 tl tuoretta)
 • mustapippuria

Purista valkosipulinkynnet kulhoon. Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin keskenään. Sivele marinadia tofuviipaleiden molemmille puolille ja laita ne tasapohjaisen rasiaan marinoitumaan. Anna marinoitua vähintään tunti. 


SRIRACHA-MAJONEESI

 • 125 g vegaanista majoneesia (esim. Emils)
 • 2-3 tl Sriracha-kastiketta
 • loraus limenmehua

Sekoita ainekset keskenään. 
 

PORKKANA-PUNAKAALI-PIKKELSSI
Ohje mukailtu Kanslerin keittokirjasta

 • 3 porkkanaa
 • n. 400 g punakaalia
 • 3/4 dl sokeria
 • 0,5 rkl suolaa
 • 2,5 dl vettä
 • 1,5 dl riisiviinietikkaa

Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi tikuiksi. Leikkaa punakaali ohueksi raasteeksi. Laita kasvikset kulhoon ja hiero sokeri ja suola mahdollisimman tasaisesti kasviksiin. Lisää vesi ja riisiviinietikka. Siirrä kasvikset ja liemi korkeaan lasipurkkiin. Anna tekeytyä yön yli tai vähintään tunti. Pikkelssi säilyy jääkaapissa noin viikon.


English translation: My latest food obsession: vietnamese bánh mí bread. Asian flavours, vegan mayo and bread – what's not to love?

 

Love, Annukka


Follow Life by vegan on facebook, instagram and bloglovin'.