2 X VEGAN SPREADS

2 X VEGAN SPREADS

Erilaiset palkokasveista tehdyt tahnat ja levitteet ovat fiksu lisä vegaaniseen ruokavalioon. Ravintorikkautensa lisäksi levitteet ovat monikäyttöisiä: ne sopivat leivänpäälliseksi, lisukkeeksi tai vaikkapa kasvisten dippailuun.


Kun ryhdyin puolisentoista vuotta sitten vegaaniksi, en meinannut heti hoksata, mitä leivän päälle kannattaisi laittaa. Onneksi melko pian löysin erilaisten tahnojen ja levitteiden avaran maailman! Hummusta kuluu keittiössäni paljon, mutta välillä kaipaan vaihtelua. Silloin jätän kikherneet hetkeksi lepäämään ja kokeilen muita palkokasveja.

Itse tehdyt levitteet ovatkin kivoja, sillä erilaisia variaatioita voi kehitellä loputtomiin. Yhdistelemällä papuja, herneitä, linssejä, siemeniä, pähkinöitä ja kasviksia saa helposti aikaan ravintorikkaita, ruokaisia ja ennen kaikkea herkullisia tahnoja!

Tänään jaan kanssanne kaksi uusinta levitelemppariani, jotka ovat nopeita, helppoja ja niin herkullisia, että tekisi melkein mieli lusikoida ne suoraan lusikalla purkista. Okei, nyt alkaa kuulostaa jo mainospuheelta, mutta joko vakuutuitte, että rakastan levitteitä? Hyvä, mennään sitten resepteihin.
 

Maukas valkopapu-tomaattilevite

Tähän reseptiin sain inspiraation ystävältäni, ja hetken googlailtuani huomasin, että myös Chocochili on tehnyt muutama kuukausi sitten samanlaista levitettä. Tämä minun ohjeeni on vähän kuin kiireisen versio tuosta Chocochilin reseptistä!

Tarvitset:

 • 1 tölkki valkoisia papuja (käytin GoGreenin Suuria valkoisia luomupapuja)
 • noin 10 aurinkokuivattua tomaattia
 • 1 valkosipulinkynsi
 • muutama rkl sitruunanmehua
 • suolaa ja pippuria

  Soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä kaikki ainekset sekaisin. Voit lisätä muutaman ruokalusikallisen vettä tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä, kunnes levite on koostumukseltaan sopiva. Säilytä valmis levite jääkaapissa.

 

Raikas tuorehernelevite

Nyt tuoreiden herneiden sesonkina on hyvä hetki surauttaa tätä hernelevitettä! Talvella tuoreiden herneiden sijaan voi käyttää pakastekamaa, mutta silloin kannattaa lisätä vaikkapa kookossokeria mukaan. Makeus on nimittäin tämän levitteen juju! Jos haluat levitteestä kermaisemman, voit lisätä mukaan myös avokadoa. 

Tarvitset:

 • reilu puoli kiloa tuoreita herneitä 
 • 1-2 rkl seesaminsiemeniä
 • kourallinen tuoretta minttua
 • 1/2 valkosipulinkynsi
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 2 rkl limenmehua
 • suolaa ja pippuria

Surauta sauvasekoittimella ainekset sekaisin. Levitteen ei tarvitse olla sileää, vaan sen voi jättää hieman "rosoiseksi". Säilytä valmis levite jääkaapissa. 

 

Love, Annukka


Follow Life by vegan on facebook, instagram and bloglovin'.